Brazilië en Paraguay herhalen dat de EU-Mercosur-overeenkomst dit jaar kan afsluiten

De ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië, Aloysio Nunes en Paraguay, Eladio Loizaga, herhaalden vandaag hun vertrouwen dat de handelsovereenkomst die Mercosur en de Unie al bijna twee decennia nastreven De Europese Unie (EU) zal dit jaar worden afgerond.

Brasilia, 23 november (EFE) .- De ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië, Aloysio Nunes en Paraguay, Eladio Loizaga, herhaalden vandaag hun vertrouwen dat de handelsovereenkomst die zij al bijna twee decennia nastreven Mercosur en de Europese Unie (EU) wordt later dit jaar afgerond.

"Het zal van essentieel belang voor een grotere integratie (Mercosur) in de wereld," zei Nunes over de mogelijkheid dat overeenkomst, waaromheen beide partijen blijven werken in de hoop dat het in december kan worden ondertekend.

"We hopen dat het voor het einde van het jaar zal worden afgesloten" en dat het "wederzijdse verbintenissen en voordelen voor de burgers" Europeanen en Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay, leden van Mercosur, zei Loizaga in een gezamenlijke verklaring aan de journalisten.

De laatste onderhandelingsronde werd tien dagen geleden in Brasilia gehouden en volgens sommige leden van de technische teams van beide partijen bleven sommige van hen nog steeds bestaan. moeilijkheden in de sectoren vlees en biobrandstoffen.

Om te proberen definitief te overwinnen wat de laatste obstakels lijken te zijn, werd een nieuwe onderhandelingsronde overeengekomen. die zal worden gehouden in Brussel tussen de volgende 29 november en 5 december.

Deze nieuwe discussies zullen bijna tegen de klok gehouden worden, althans volgens de bedoeling gemanifesteerd door zowel Mercosur als de EU dat de overeenkomst op 10 december in Buenos Aires wordt ondertekend als onderdeel van een ministeriële bijeenkomst van de Wereld Comercio (OMC).

In zijn verklaringen benadrukte de Paraguayaanse kanselier de rol die Brazilië de afgelopen maanden in deze onderhandelingen heeft gespeeld, waarin hij het voorzitterschap bekleedde. halfjaarlijkse Mercosur.

Deze roterende positie zal door Paraguay worden uitgeoefend vanaf 21 december, wanneer het deze ontvangt vanuit Brazilië in het kader van de jaarlijkse Mercosur-top, die Het zal worden gehouden in Brasilia en waar de president van Paraguay, Horacio Cartes, de aanwezigheid heeft bevestigd, zei Loizaga vandaag.