De ECB verlaagt het kredietplafond voor Griekse banken door de liquiditeit te verbeteren

De Europese Centrale Bank (ECB) is gedaald met 1.100 miljoen euro, op verzoek van de Bank of Greece, het plafond van credits die de Hellenen banken kunnen zich aanmelden via het mechanisme liquiditeit (ALS).

Athene, 23 november (EFE) .- De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op verzoek van de Bank of Greece met 1.100 miljoen euro het plafond verlaagd van de kredieten die door Griekse banken kunnen worden aangevraagd door het mechanisme van liquiditeitsverstrekking (ELA).

Het maximale krediet dat mogelijk beschikbaar is voor entiteiten in het land blijft tot 25.800 miljoen euro tot 14 December.

Zoals gemeld door de Bank of Greece, weerspiegelt de daling van het maximumplafond van het krediet de liquiditeitssituatie van Griekse entiteiten, rekening houdend met de stroom van deposito's uit de particuliere sector, evenals inkomsten uit veilingen op de financiële markten.

In de laatste maand drie van de vier belangrijkste Griekse banken, de Nationale Bank van Griekenland (BNG), de Eurobank en de Piraeus Bank zijn na drie jaar afwezigheid via de verkoop van gedekte obligaties naar de financiële markten gegaan, meestal naar entiteiten institutioneel.

Deze terugkeer naar de markten stelt hen in staat hun afhankelijkheid van de Commonwealth-kredieten te verminderen.

De Griekse bank heeft het noodkrediet van de ECB ontvangen na een Halverwege februari 2015 is het bedrijf gestopt met het accepteren van de Helleense schuld als onderpand bij zijn herfinancieringstransacties.

Omdat de ECB eind juni 2016 opnieuw de Griekse schuld als onderpand, ELA plafond sterk gedaald als de banken in staat waren om opnieuw te gebruiken dit instrument om de liquiditeit te verwerven.

De ELA was tot dusver de enige kanaal waarlangs banken hadden toegang tot de korte termijn financiering door de Bank of Greece, zij het op een hogere rente gevraagd door de ECB in haar gewone bedrijfsvoering herfinanciering.

De Griekse obligatie met een looptijd van 10 jaar handelde vandaag om 08.30 GMT op de secundaire markt om 5.35% en de risicopremie bedroeg 499 basispunten.