Directeur van de ILO: "Latijns-Amerika heeft een hangende kwestie met arbeidsinformaliteit"

Latijns-Amerika heeft "veel vooruitgang geboekt" in de strijd tegen kinderarbeid, maar het heeft nog steeds een hangende kwestie: dat van informaliteit op de arbeidsmarkt, zei hij in een interview met Efe. in Buenos Aires, de directeur van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), Guy Ryder.

Buenos Aires, 15 november (EFE) .- Latijns-Amerika heeft "veel vooruitgang geboekt" in de strijd tegen kinderarbeid, maar heeft nog steeds een hangende kwestie: informaliteit op de arbeidsmarkt, Guy Ryder, directeur van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), Guy Ryder, zei in een interview met Efe in Buenos Aires.

"Het is het zwakke punt van het continent en het is het onderwerp dat we willen werk en concentreer onze inspanningen "omdat" informaliteit ook een gewas is voor kinderarbeid, "zei Ryder, die in Argentinië is om deel te nemen aan de IV Wereldconferentie over de aanhoudende uitroeiing van kinderarbeid.

Het aantal kinderen in deze situatie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied daalde van 20 miljoen in 2000 tot ongeveer 11 miljoen momenteel, volgens het agentschap, iets dat, voor zijn directeur, weerspiegelt dat de regio is verbeterd in vergelijking met anderen zoals Afrika, waar de vooruitgang is "vastgelopen" en het bereikt nog steeds het "alarmerende" cijfer van 72 miljoen.

Latijns-Amerika heeft echter nog steeds "grote uitdagingen" te wachten, aangezien bijna de helft van zijn werknemers een informele baan heeft en zes op de tien jongeren die de arbeidsmarkt betreden, doen dit onder deze omstandigheden.

In die zin acht hij 'zeer positief' dat sommige landen van het continent de strijd hebben aangewakkerd tegen deze situatie in een "prioriteit", zoals in het geval van Argentinië, benadrukte hij.

Hij benadrukte bovendien dat na 13 jaar zonder officiële statistieken, de regering van Mauricio Macri publiceert tegenwoordig gegevens over kinderarbeid, op basis van een enquête die in ongeveer 40.000 huizen in het hele land is gehouden.

"Ze hebben besloten om te identificeren en te begrijpen beter wat de realiteit is van kinderarbeid in Argentinië (...). strategieën die de moeite waard zijn, "zei Ryder.

Volgens de krant La Nación zal dit onderzoek aantonen dat ten minste 700.000 kinderen tussen 5 en 15 jaar oud zich in deze situatie in het land bevinden. australisch.

Voor de directeur van de IAO is het meest kenmerkende feit dat de meerderheid zich bezighoudt met intensieve huishoudelijke taken en dat deze meisjes meer beïnvloedt dan jongens, integendeel. van wat er wereldwijd gebeurt.

Hij wees er bovendien op dat Argentinië "voor de" zorgeconomie "moet zorgen omdat het vaak de minderjarigen zijn die om voor hun broers te zorgen wanneer hun ouders naar hun werk gaan.

Om deze situatie en de rest van de landen van de wereld aan te pakken, honderden bedrijven, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en Regeringen van 193 landen ontmoeten elkaar tot donderdag op de conferentie georganiseerd door het Argentijnse ministerie van Arbeid met de steun van de IAO, die wordt gehouden in een gebouw in Buenos Aires. Aires.

"Ik denk dat we een unanieme boodschap zullen horen, een universele boodschap, dat kinderarbeid niet langer kan worden getolereerd, dat er geen redenen zijn voor ontwikkeling of armoede die een rechtvaardiging kunnen zijn dat kinderen werken, "zei Ryder, voordat hij benadrukte dat het" essentieel "is dat een" sterk "politiek document en specifieke toezeggingen van alle partijen uit deze vergadering komen. landen.

In dit verband verzekerde hij dat het een "verplichting" en verantwoordelijkheid van de IAO is om ervoor te zorgen dat hetgeen is overeengekomen "ernstig" is en geen "dood woord" blijft. ding van magie, het is een kwestie van werken, van politiek engagement, "voegde hij eraan toe.

Naar zijn mening heeft de organisatie geen" verwesterde "visie op kinderarbeid, maar houdt ze rekening met dat de omstandigheden en "uitdagingen" in elk deel van de wereld anders zijn.

"Het engagement om kinderarbeid te elimineren is geen westerse doelstelling: het is universeel, het is een uitdaging die wordt aangegaan door De internationale gemeenschap in haar integriteit, "zei hij.

Of dit probleem ook een culturele conditionering heeft, herinnerde Ryder eraan dat op bepaalde plaatsen en vooral in "contexten van onderontwikkeling" komt vaker voor, en verdedigt zelfs deze situatie, iets dat wordt verbeterd in de landelijke omgeving, waar 70% van de kinderarbeid geconcentreerd is.

Voor hem, Het is vaak "moeilijk" om de redenen te begrijpen waarom minderjarigen werken, maar het "relativeren" van hun rechten is "zeer gevaarlijk" omdat "de waarden en normen zijn universeel "en elk kind zou dezelfde kansen moeten hebben, ongeacht de context waarin ze worden geboren.