Europa wedt om zaken te doen met Iran, maar de vrees blijft bestaan

De Europese Unie (EU) is institutioneel toegewijd om handel te drijven met Iran en het belang van de bedrijven is onbetwistbaar, maar de ondernemersreis in het Perzische land wordt gevolgd doen met loden voeten.

Teheran, 23 november (EFE) - De Europese Unie (EU) is institutioneel toegewijd om handel te drijven met Iran en het belang van bedrijven is onbetwistbaar, maar de ondernemersreis in de Het Perzische land doet het nog steeds met een voorsprong.

De contacten werden hersteld na de ondertekening van het nucleaire akkoord in 2015 tussen Iran en zes grote mogendheden, toen een overdracht begon ononderbroken commerciële missies om de zakelijke kansen te verkennen van een land dat al jarenlang door het internationale embargo wordt belast.

Twee jaar later volgen de delegaties naar het land komen en sommige bedrijven hebben een memorandum van overeenstemming of contracten afgehandeld en ondertekend, maar met voorzorgsmaatregelen, vooral die met bedrijven in de VS.

Marina Villén

De twijfels zijn weer gestegen sinds de Amerikaanse president, Donald Trump, iets meer dan een maand geleden heeft gedreigd om het nucleaire pact te verlaten als het niet is gewijzigd en het Congres te laten beslissen of de opgeheven sancties opnieuw worden ingediend.

De EU heeft de overeenkomst echter krachtig gesteund en verschillende van haar leiders hebben in november een bezoek gebracht Iran, met inbegrip van de secretaris-generaal van de communautaire diplomatieke dienst, Helga Schmid, en de Europese commissaris voor landbouw, Phil Hogan.

Schmid pleitte voor meer samenwerking met Iran, ook op nucleaire energie, en Hogan voor "normalisering van handelsbetrekkingen met Iran."

"We willen zaken doen met Iran," zei de commissaris, die een missie op hoog niveau bestaande uit meer dan 40 Europese bedrijven, en onthulde dat de bilaterale handel dit jaar 10.000 miljoen euro bereikte.

Echter, Europese bedrijven vrezen worden bestraft met Amerikaanse sancties van kracht blijven, ondanks de ondertekening van de nucleaire overeenkomst of nieuw aan Washington heeft opgelegd of is van plan om op te leggen.

Deze "moeilijkheden" of de uiteindelijke terugtrekking van de VS van het nucleaire pact is "iets dat te allen tijde van plan is", aldus Joan Mir Piqueras, algemeen directeur van het Spaanse AGF-bedrijf Anecoop, die met de Europese commissaris naar Iran reisde.

"Natuurlijk zijn er angsten, maar op dit moment zijn er geen represailles van de VS. Bovendien hebben we het over een hypothetische sanctie en nu met alle steun van de EU voelen we ons veilig ", zei hij tegen Efe.

Piqueras beoordeelde, net als andere zakenmensen, de" beslissende en vastberaden inzet van de EU ", die verwacht wordt hun bedrijven te verdedigen als de Amerikaanse drastische maatregelen neemt.

Voor nu, het Witte Huis heeft gezegd dat niet bedoeld is om de handel tussen de EU en Iran te blokkeren, maar het heeft gewaarschuwd voor het zakendoen met bedrijven die banden hebben met de Guardians of the Revolution, zeer aanwezig in de Iraanse economie maar door de VS gesanctioneerd voor hun "steun aan de terrorisme. "

Volgens de Iraanse media legde de Amerikaanse Schatkist deze week sancties op aan twee Iraanse bedrijven vanwege hun vermeende banden met de Guardians, in een beweging waaronder ook twee Duitse bedrijven.

Veel Europese bedrijven vrezen vanwege hun unilaterale Amerikaanse sancties te vrezen voor investeringen in Iran, hoewel enkele van de grote, zoals Airbus, Total en Siemens, hebben al miljonaircontracten getekend.

De overeenkomst van Total, onderdeel van een consortium dat meer dan 4.200 miljoen euro zal investeren in het gasveld van South Pars, blijft in de lucht, omdat het Franse oliebedrijf heeft aangegeven het te moeten herzien als het sanctieregime verandert.

Naar het oordeel van een vertegenwoordiger van een in Iran gevestigd Europees bedrijf, dat hij verkoos anonimiteit, de meeste bedrijven hebben een "laag profiel", zonder reclame te maken voor zijn activiteiten of zijn reizen naar het Perzische land.

Er is een wens om meer "wedden" op de Iraanse markt maar de "onzekerheid" blijft bestaan, legde deze bron uit aan Efe, wat wees op een toename van commerciële uitwisselingen maar weinig belangrijke contracten of grote investeringen.

De belangrijkste problemen zijn de financiering van de projecten, aangezien de Iraanse regering geen soevereine garanties verstrekt, evenals de terughoudendheid van de grote Europese banken om betrekkingen aan te gaan met Iran voor Amerikaanse sancties.

De Europese uitvoer naar Iran omvat onder meer stukken machines, transportmiddelen en farmaceutische producten, terwijl de sector Koolwaterstoffen hebben ook veel potentieel.

Echter, de stabiliteit en het belang van zakendoen in de VS wegen nog steeds meer en, zoals de Iraanse vice-minister Buitenlandse, Abás Araqchí, "geen enkel Europees land zal de Amerikaanse markt verliezen vanwege zijn positie op de Iraanse markt".