Het parket van Guatemala plundert het hoofdkwartier van het telefoonbedrijf Tigo

De Guatemalteekse autoriteiten hebben vandaag het hoofdkwartier van het telefoonbedrijf Tigo, een dochteronderneming van het Engelse Millicom International Cellular, overvallen op zoek naar documentatie met betrekking tot een mogelijk geval van corruptie.

Guatemala, 23 november (EFE) .- De Guatemalteekse autoriteiten vielen het hoofdkwartier van het telefoonbedrijf Tigo, een dochteronderneming van het Engelse Millicom International Cellular, op zoek naar documentatie met betrekking tot een mogelijk geval van corruptie.

Deze operatie, geleid door de speciale aanklager tegen straffeloosheid (FECI) van het openbaar ministerie (MP), de Internationale Commissie tegen straffeloosheid in Guatemala (CICIG) en de nationale burgerlijke politie (PNC) - vormt de vijfde zoekopdracht op sites die met dat bedrijf zijn verbonden.

In de zoekopdracht van de autoriteiten, de onderzoeken die plaatsvinden op Plaza Tigo, op kilometer 9.5 van de Carretera a El Salvador; door een aantal lokale media met de president van het bedrijf, Mario López.

Het hoofd van de FECI, Juan Francisco Sandoval, bevestigde de pers dat deze dag niemand zal worden gevangen en dat de invallen zouden dienen om informatie te verzamelen die hen in staat stelt om te onderzoeken, maar heeft niet meer gegevens vrijgegeven omdat de procedure in ontwikkeling was.

De procureur-generaal van de MP, Thelma Aldana, zei dat de invallen te maken hebben met de verklaring als een effectieve medewerker van de ex-manager van Telgua-Claro (eigendom van América Móvil), Julio Porras Zadik, veroordeeld in juni wegens illegale verkiezingsfinanciering voor de patriottische partij in 2011, toen de binomiaal van Otto Pérez Molina en Roxana Baldetti aan de macht kwamen, verwerkt door Volgens Zadik's verklaring belde Claro de diensten van de voormalige ambassadeur van Guatemala in de Verenigde Staten (2013-2015), Julio Ligorría, zodat in 2011, in volledige verkiezingscampagne, bemiddelen in het conflict van zijn bedrijf met Tigo, die hem sinds 1998 400 miljoen dollar eiste.

Zadik zei dat Claro Tigo evenaarde in zijn bijdragen aan de Collectieve campagne Patriota met een betaling van 15 miljoen quetzales (ongeveer 2 miljoen dollar), die zogenaamd deel uitmaakten van een "politiek-commerciële" strategie van Claro ontworpen door Ligorría om te proberen het geschil op te lossen.

Ligorría vestigde de ontmoeting in Mexico tussen Pérez Molina, Baldetti en de Mexicaanse en vijfde rijkste man ter wereld, Carlos Slim, eigenaar van America Movil, en maakte de foto's van hetzelfde om te worden onthuld door de sociale netwerken, die al snel die Tigo veroorzaakten, die aanpak zag van zijn rivaal met de toekomstige Guatemalteekse gouverneurs, een vergadering aanvragen om een �??�??overeenkomst te bereiken met het bedrijf van Slim.

Op 2 september 2011, minder dan een maand na de vergadering, tekende Telgua en Tigo een contract voor transactie en afwikkeling van het geschil voor de 400 miljoen dollar "en het probleem van Telgua werd opgelost" financiering van de Patriot-partij ", volgens de eerste onderzoeken.

Naast dit corruptiezaak, het hoofd van de CICIG, de Colombiaanse aanklager Iván Velásquez, zei in juli dat door de SFIC te onderzoeken om Tigo en Nationale Eenheid van de Hoop, die regeerde van 2008 tot 2012, om te zien hoe de regering van Guatemala het telecommunicatiebedrijf van Lopez zou kunnen begunstigen.