De Peruaanse regering gaat bij decreet van het congres naar het Constitutionele Hof

De regering van Peru zal een beroep doen op het Constitutionele Hof (TC) na de beslissing van het Congres om een �??�??wet te ratificeren die de pensioenen van de gepensioneerde militairen en politie verhoogt, vandaag op de hoogte gebracht van de premier, Mercedes Araóz.

Lima, 22 november (EFE) .- De regering van Peru zal een beroep doen op het Constitutionele Hof (TC) na de beslissing van het Congres om een �??�??wet te ratificeren die de pensioenen van het leger en de "We moeten naar het Constitutionele Hof, waarom? Omdat we de grondwet moeten verdedigen," zei Mercedes Araóz, premier. Het is onze plicht en we moeten voorkomen dat wetten worden aangenomen die als ongrondwettig worden beschouwd, zei Araóz op een persconferentie.

De president van het Congres, Luis Galarreta, afgekondigd deze week het aandringen op een wet, afgewezen door de uitvoerende macht en voorgesteld door de Fujimorist Popular Force, die beval dat politie en militaire gepensioneerden een bedrag ontvangen gelijkwaardig aan het actieve personeel, naast het pensioen en de extra voordelen waar zij al toegang toe hebben.

Araóz merkte vandaag op dat de afgekondigde wet ongrondwettelijk is omdat het Congres geen regels kan goedkeuren die betrekking hebben op het uitgeven van initiatieven of het wijzigen van het pensioenstelsel.

"Dat is uitdrukkelijk verboden in de Grondwet", benadrukt.

De premier verduidelijkte dat dit niet betekent dat de uitvoerende macht tegen de gepensioneerden van de strijdkrachten en de politie is, dus wordt het geëvalueerd om een �??�??project te presenteren van de wet om de situatie van deze gepensioneerden te verbeteren.

Volgens de Peruaanse uitvoerende macht zou de goedgekeurde wet de staat extra kosten van 1.250 miljoen soles per jaar opleggen (ongeveer 378 miljoen dollars)

In dit verband, de voormalige minister van Economie Alonso Segura zei in opmerkingen geciteerd door de krant El Comercio, die duidelijk door het Congres aangenomen regel" onconstitutioneel. "

" Het Congres heeft geen uitgaveninitiatief, maar blijkbaar denken ze dat ze het hebben en dit compliceert niet alleen de begroting van 2018, maar ook toekomstige begrotingen, " gewaarschuwd.