Portugese Europarlementariërs verdedigen de handelsovereenkomst EU-Mercosur

Portugese EP-leden Francisco Assis en António Marinho e Pinto hebben vandaag de noodzaak verdedigd om de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Mercosur af te ronden Latina "van groot belang" in de Europese scene.

Lissabon, 23 november (EFE) .- Portugese Europarlementariërs Francisco Assis en António Marinho e Pinto hebben vandaag de noodzaak van de voltooiing van de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Mercosur verdedigd om Latijns-Amerika "het juiste belang" te geven in het Europese panorama.

In een debat over de betrekkingen tussen Europa en Latijns-Amerika in het Culturgest-centrum in Lissabon, Assis, voorzitter van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met de Mercosur, zei dat de EU werkt aan een overeenkomst die een "gemeenschappelijke politieke ruimte" tussen beide creëert. gebieden.

Assis, die behoren tot de socialistische fractie van de Europese Kamer, benadrukt dat de overeenkomst zal leiden tot een aantal minimale eisen van de mensenrechten, in het bijzonder in wat verwijst naar "de rechten van inheemse volkeren".

Het Portugese EP-lid erkende dat de EU "in het verleden andere prioriteiten" had, maar die overeenkomst met Mercosur is nu een van de maximale doelstellingen van het Europese orgaan, met name na de regeringswisseling in Brazilië en Argentinië.

Hij heeft echter aangegeven "op de hoogte te zijn" van het "verzet" van de oppositie van sommige landen en sectoren bij deze onderhandelingen, maar herinnerde eraan dat het de bedoeling is Latijns-Amerika "als gelijken" en "zonder bedenkingen" te behandelen.

Van zijn kant, Marinho e Pinto, vice-voorzitter van de Delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met Brazilië, toegegeven dat het enthousiasme voor de EU-Mercosur-overeenkomst de afgelopen tijd is "ingetrokken", maar ook dat sommige Europese sectoren zijn tegen elk pact "alsof het hun beroep is". Marinho e Pinto, lid van de liberale fractie in het Europees Parlement, benadrukte dat de handelsovereenkomst een belangrijke factor "van ontwikkeling" en, bijgevolg, "van welzijn" en "van het niveau van werk" in Latijns-Amerika, en beweerde dat Europese bedrijven tot 4.000 miljoen euro zouden besparen douanekosten.

Hij zei ook dat er een direct communicatiekanaal met Zuid-Amerika nodig is: "Het kan niet zo zijn dat alle communicatie door staten moet gaan United, "zei hij.

De president van het Instituut voor de Promotie van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, Paulo Neves, kwam ook tussenbeide. Hij zei dat de beste manier om te vechten armoede is met een overeenkomst die "rijkdom creëert".