Ze roepen op om de Mexicaanse magische stad te redden die wordt bedreigd door het toerisme

Verschillende persoonlijkheden van de Mexicaanse samenleving vandaag deden een oproep om de bevolking van Real de Catorce te redden, beschouwd als een "magische stad" en een punt van christelijke bedevaart. inheemse, vóór de gevolgen van het massatoerisme als de accumulatie van afval.

Mexico, 22 november (EFE) .- Verschillende persoonlijkheden van de Mexicaanse samenleving vandaag deden een oproep om de bevolking van Real de Catorce te redden, beschouwd als een "magische stad" en een punt van Christelijke en inheemse pelgrimstocht, vóór de gevolgen van het massatoerisme als ophoping van afval.

"Mijn dorp is gewond en in gevaar, de stromen worden verstikt door de vervuiling, de bergen vullen zich met afval en het landschap verkleurt grijs terwijl ze om hulp schreeuwen ", veroordeelde de filmmaker Petra Puente, promotor van de Real de Catorce Foundation presenteerde dit Woensdag in Mexico-stad.

Real de Catorce is een historisch bergachtig stadje met 1.300 inwoners gelegen in de centrale staat San Luis de Potosí en wiens bevolking was verkleind drastisch toen de zilvermijnen die haar economie ondersteunden, niet meer productief bleven. Recent is het toeristische belang van Real de Catorce echter toegenomen dankzij architectuur, zijn landschappen en het bestaan �??�??van heilige plaatsen voor het christendom en voor sommige inheemse volkeren van de regio.

"Van de 107 hotelkamers zijn we gestegen tot 600. We ontvingen 1,2 miljoen bezoekers per jaar, 1500 elk weekend ", legt Puente uit, die beweerde dat dit milieuproblemen en het behoud van erfgoed met zich meebrengt.

voorstellen van de Stichting belichten een project, zodat de enige manier om toegang te krijgen tot de stad, die wordt geflankeerd door bergen, een elektrische tram is die de enige tunnel van toegang tot de stad, aangezien "auto's niet passen".

Hoe het ook zij, de filmmaker waarschuwde dat haar doel niet is het aantal toeristen te verminderen, omdat de economie van de stad gebaseerd is op de toerisme.

De stichting werd gesteund door persoonlijkheden zoals Juan Ramón de la Fuente, voormalig directeur van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), die verklaarde dat Real de Catorce een "multiculturele" mensen die "eroderen".

"We hebben een ordelijke ontwikkeling nodig die hun tradities beschermt met een toerisme dat het behoud en niet een toerisme is dat verwoest", voegde hij eraan toe.

" bewondert een stad die de traditie van de prehispanic behoudt en die ons in staat stelt om naar de spirituele traditie te gluren op basis van de cultus van de natuur die bestond vóór de komst van de Europeanen ", zei historicus Víctor Sánchez, die 30 jaar lang de inheemse volkeren van de regio heeft bestudeerd.

Ingenieur Jorge Treviño Aguado heeft ondertussen een overeenkomst aangekondigd samenwerking van de Stichting met de regering van de gemeente Catorce, waar de stad is, om het afval dat wordt gegenereerd door de toename van bezoekers te behandelen en te beheren.

Naar de wet, die Het vond plaats in het Museum van Antropologie van de hoofdstad, bijgewoond door de gemeentelijke president van Catorce, Francisco Daniel Calderón, en vertegenwoordigers van het Ministerie van Toerisme van Mexico.